Histiosytäärinen sarkooma

Hyvistä ja huonoista aamuista tämän kertaisen joutuu laittamaan kastiin huonot. Taolta piti poistaa tikit leikkaushaavasta viikon päästä leikkauksesta. Tuumasta toimeen ja poistin ne ollen samalla tyytyväinen miten hyvältä ja siistiltä koko homma näyttikään. Niin hyvältä, että päätin koiran antaa olla ilman pönttöä tai pöksyjä.

Aamukahvikuppeja oli kulunut useampi ja piti tehdä lähtöä ulos päin. Katselin olohuoneen lattialla pötköttävää Taoa ihmetellen, että koira on jotenkin vaivaantuneen näköinen ilmeeltään. Päätin katsoa miltä sen pakara näyttää ja *voi perse*. Koira oli lutrannut haava-alueen ja koko leikkaushaava kaikessa komeudessaan oli auki. Suihkuttelun kautta päivän ohjelma vaihtui eläinlääkärireissuun.

Haava päätettiin kuitenkin sulkea uudestaan, ja nyt sitä pitelee uudet tikit, soluliima ja vielä teippikin. Aloitamme prosessin alusta toivoen, että haava parantuu pian. Samalla reissulla saatiin patologin lausunto.

Tutkituissa näytteissä todettiin kohtalainen pleomorfinen pahanlaatuinen pyörösolukasvain. Solut ovat morfologialtaan suuria, pulleita ja histiosytäärisiä ja niiden koko vaihtelee runsaasti. Niillä on eosinofiilistä sytoplasmaa, joka on paikoin vakualisoitunut. Mitooseja todetaan kohtalaisesti. Strooma on vähän ja neoplastisten solujen välissä on kypsän morfologian omaavia lymfosyyttejä.

Löydös viittaa histiosytääriseen sarkoomaan. Yksittäiset kasvaimet, jotka ovat hyvin rajoittuneita, vastaavat kirurgiseen poistoon yleensä kohtalaisen hyvin. Nämä kasvaimet voivat olla myös multisentrisiä mikä tarkoittaa sitä, että niitä kehittyy eri puolille elimistöä (ihon/nahanalaiskudoksen lisäksi sisäelimiin ja keuhkoihin) yhtä aikaa. Muutos vaikuttaa tulleen kokonaan poistetuksi.

Tutkimustulos: Histiosytäärinen sarkooma

1 thought on “Histiosytäärinen sarkooma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s