Syksyn hetkiä

Taotao on viimein parantunut leikkaushaavastaan, tosin mojova arpi sinne jää ja minua hieman mietityttää muutama selkeästi näkyvä sisäänpäin kasvava karva. Toivon kuitenkin ettei tästä olisi enää murhetta ja haittaa Taolle. Patologinen tulos on toisinaan ajatuksissani. Taolle ei ole tehty levinnäisyyskartoitusta, enkä siis tiedä onko kasvain ollut mahdollisesti morfologinen ja onko näitä myös mainituissa sisäelimissä. En kuitenkaan ole valmis sisäelinkasvainten poistoon kuitenkin jo veteraani-ikäiseltä koiralta. En myöskään ole valmis harkitsemaan minkäänlaista syöpälääkitystä, vaikka kasvaimia olisi muuallakin. Olen miettinyt kenelle mahdollinen lisäaika olisi, minulle vai koiralle ja heikentäisikö ajan puolesta taisteleminen vain turhaan koiran elämänlaatua. Patologinen lausunto kasvaintyypistä kuitenkin antaa minulle tietoa kasvaimen mahdollisesta käyttäytymisestä ja olen kuitenkin huojentunut ettei kyseinen kasvain metastoidu esimerkiksi luustoon, vaan kunnioittaa pääsääntöisesti lähtökudosta. Osaan myös toivottavasti tulkita mahdollisesti tulevaisuudessa tulevia oireita herkemmin. Tiedän kuitenkin, että on olemassa myös mahdollisuus, että kasvain oli yksittäinen eikä se enää aiheuta ongelmia. Tao ei tiedä, että siltä poistettiin syöpäkasvain ja koira on hyvässä kunnossa, iloisena ja elämänhaluisena.

Syyskuun puolivälissä aloitimme taas hallikauden, vaikka ulkonakin pystyy vielä hyvin harjoittelemaan. Peppi on edennyt tottelevaisuudessa tämän vuoden aikana hyvin, ja koiran tunnetila alkaa olla mainio. Jos aikanaan näin väläyksiä siitä mahdollisesta maksimista, missä koira voi työskennellä – niin nyt koira ilmentää tätä jo useassa harjoituksessa. Sanotaankin ettei koiran opettaminen ole vaikein asia, vaan saavutetun tason ylläpitäminen ja tämä on seuraava tavoite Pepin seuraamis-liikkeen suhteen. Koiran tekniikka on myös jossain määrin lahonnut korkeammassa tilassa työskennellessä ja tähän minun tulee alkaa keskittyä enemmän; asennon suoruuteen ja takaosan käyttöön.

Tao taas sairasloman venyessä on selkeästi päässyt mielentilaan, jossa rouva on jo siirtynyt eläkkeelle. Seuraamisessa se mennä poikittaa puolimetriä edessä ja käskyihin se voi vapaavalintaisesti tarjoilla itse tykkäämiään asioita. Lenkillä se pääsääntöisesti on sitä mieltä ettei kutsumiset kosketa ainakaan Taoa ja mummelit saa tehdä mitä lystäävät.

Paimentamassa Peppi on käynyt satunnaisen epäsäännöllisesti. Siellä olen keskittynyt saamaan Pepin paremmin hallintaan ja pysähdykset onnistumaan heti. Työsarkaa riittää. Myös etäisyyttä lampaisiin tulisi saada enemmän ja nostot rauhallisemmiksi. Viime kertaisen harjoituksen jälkeen tulin kuitenkin loppupäätelmään, että koira on kehittynyt viime keväästä. Pepin lampaanlukutaito kuin käsitys laumasta on parantunut huimasti, nämä kaksi asiaa on paljon parempia koiralla kuin ohjaajalla vieläkään. Siinä missä keväällä Peppi karautti lampaiden perään koko laitumen pituuden verran, ei martat enää tänä päivänä pääsekään livohkaan koiran kontrollista niin helposti. Koira myös selkeästi pyrkii pitämään lauman koossa, sekä palauttamaan irronneet laumaan ja lauman minulle.

Kun lehdet alkoivat vaihtamaan syysruskan värejä päätin myös pyrkiä saamaan aikaiseksi harjoituksia jäljen osalta. Kymmenen jälkeä Peppi on ajanut pääsääntöisesti metsässä, muutaman pellolla. Historiaa ei tulisi unohtaa ja laji onkin muistuttanut minua siitä, miten ailahtelevia Pepin suoritukset myös tottelevaisuudessa aluksi olivat. Toisaalta kun tämän muistin ja taaksepäin mietin, turhautumiseni laantui ja nyt on itsellä varmempi olo enkä kaadu jokaiseen huonompaan suoritukseen. Toistaiseksi olen pyrkinyt vain nostamaan koiran motivaatiota mahdollisimman korkeaksi. Ailahtelevuus tulee esiin usein paikkaa vaihdettaessa ja Peppi reagoi uuteen ympäristöön siten, ettei se ole sataprosenttisesti työnteon ajatuksessa mukana vaan kiinnittää liikaa huomiota ympäristöön. Olen kuitenkin saanut nähdä taas niitä väläyksiä siitä tasosta mitä koira voi esittää ja tämä takaraivossa meillä on tavoite jota kohti kouluttaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s