Tokobriard 2012 ja kiteitä

tao

Taotao pokkasi Suomen Briard ry:n turripalkinnoissa itselleen Vuoden tokobriard 2012 – tittelin. Pisteet Tao keräsi EVL:n koekäynneistä, jotka sinällään eivät olleet kauhean menestykkäitä mutta tavoite saavutettiin viimeisestä kokeesta. Eräänä aamuna huomasin kahlaavani taas koekalenteria sillä silmällä, että mitä täällä olisi tarjolla… Mutta huonostihan niitä vielä tarjolla oli.

Peppi aloitti juoksunsa ja saimme riesaksemme jo aiemmin tutut struviittikiteet. Oireiden perusteella epäilin tytön tekevän virtsistä ja sticksasin siltä ph:n pissasta joka oli aivan liian emäksinen (liuska näytti 7) ja sitten varailimmekin samalle päivälle eläinlaakäriajan. Viimeksi samanlaisia oireita oli helmikuussa 2011 juurikin talvijuoksun yhteydessä, silloin mukana oli myös virtsatietulehdus. Yleensä nämä kulkevatkin käsikädessä, bakteeriperäinen virtsatietulehdus nostaa ph arvoa ja tekee olosuhteet suotuisaksi struviittikiteille. Tällä kertaa ei kuitenkaan löytynyt muita tulehduksen merkkejä kuin korkea ph, joka oli laboratorio olosuhteissa mitattuna 8 ja kiteet, verta tai leukkareita ei virtsassa ollut. Pepistä otettiin myös vatsaontelon röntgen, jolla poissuljettiin ettei pikkulikalla ole mitään massiivisempia kivilajeja. Mainittavan arvoista on minulle se, että tämä tehtiin rauhoittamatta – koska Peppi on Peppi, oli se minulle melkoinen tunnelataus huomata että koiran luottamus on kasvanut minuun entisestään. Pöydälle nosto ja kyljelle laittoi josta nousee pieni kysyvä jännittynyt katse ”mitä tapahtuu?!” vastasin siihen, että ”laita pää tyynyn vain”, ja koira laski pään alas päättäen luottaa että jos äippä sanoo niin on kaikki hyvin. Kiviä ei onneksi ollut.

Peppi sai synoluxit ja kiteiden liuotusruokaa, kontrollin ollessa kolmen viikon päästä. Itse ajattelin seuraavaksi googlettaa ja opiskella minkälaiset mahdollisuudet on hormoonitoiminnalla vaikuttaa kehon happamuuteen tai emäksisyyteen, josko täältä löytyisi syitä tälle ajoittain nousevalle ph:lle juurikin juoksun aikaan löytyisi. Hieman kyseenalaistan, että syy löytyisi ruokinnasta, kun siinä ei ole muutoksia tapahtunut sitten viime kerran. Jos ph-tasapaino heittäisi vain juoksujen aikaan voisi tätä sitten helposti ennakoida tulevaisuudessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s