Vuoteen 2014

IMG_9043

Monesta paikkaa kuului surua loppu vuonna, ja se tuli kylään meillekin. Siinä lomassa on tuntunut osin välillä mahdottomalla nauttia täysin rinnoin oman unelman tavoittamisesta. Kuin varkain kaikki tapahtumat osuivat päällekkäin. Siitä huolimatta joulukuun alusta me on asuttu tunnin ajomatkan päässä Pasilasta, puolet vähemmän aikaa Somerolle tai Karkkilaan – mihin suuntaan nyt sitten haluakaan kauppareissunsa tehdä. Tao on nuortunut viisi vuotta ja Peppi sen sijaan yrittää sopeutua muutokseen.

Tilan nimi on Saksa, ja se on saanut alkunsa jo useita satoja vuosia sitten. Suuri maatilakirja osaa kertoa pienen osan historiaa, mutta otetaan pala lukuja. Kirjan mukaan tila on kuulunut suvulleen vuodesta 1539 ja käsittääkseni olen järjestyksessä 2. ns. suvun ulkopuolinen omistaja. Monen muun tilan kohtalon lailla ei Saksassakaan ole tilan alkperäisistä hehtaareista tänä päivänä jäljellä kuin muutama. Hirsinen päärakennus on vuodelta 1910 ja kirjan mukaan se on uusittu 1939, jonka jälkeen torppani on nähnyt täyden remontin viime vuosien aikana. Pihamaaalta löytyy niin sauna, kuin vanha navetta ts. karjasuoja, jonka maatilakirja kertoo olevan peräisin vuodelta 1919. Vilja-aitan historia menee vielä kauemmaksi vuoteen 1823. Autotalli onkin sitten tuoreempaa rakennuskantaa, sen oviin maalatusta vuosiluvusta päätellen -40 luvulta. Peltoläntin reunalta löytyy vielä heinälato.

Samoilta vuosisadoilta-/kymmeniltä on rakennukset täynnä myös pieniä paloja historiaa, laatikkorekineen ja hevosen heinäkärryineen. Kirja tietääkin kertoa, että tilalla on aikanaan ollut 2 hevosta, sk- ja ay-karjaan kuuluvat kuusi lypsävää, 4-5 nuorta ja sonni sekä 60 kanaa. Metsämaan lisäksi historiassa tilalla on ollut peltohehtaareja, joilla on viljelty perunaa ja rehukasveja karjaa varten.

http://karvamopot.1g.fi/kuvat/_Hyrkkölä_/

Googlella on sitten löytynyt kaikenlaista itse kylän historiasta, ja alueen kehityksestä – joskus paremmalla ajalla niitä voi referoida.

Tämän lomassa Peppi kävi Ulla Kaukosen hyppytekniikkatunnilla jatkaen harjoitteluja tostain halliteenivuorolla. Tao on saanut nauttia mummelin osasta, ja se on taivaassa kantaessaan metsästä loppumattomia keppejä pihamaalle. Kaiken kaikkiaan uskoisin, ettei vapaa-ajan ongelmia ole jatkossakaan yrittäessä pikku hiljaa saada kiinni eriasteisista kunnostustarpeista tilan puitteissa. Ensin kuitenkin hissukseen kotiudutaan 🙂

2 thoughts on “Vuoteen 2014

  1. Onpas ihana! Isot onnittelut ja oikein hyvää vuoden jatkoa! Tuollaisesta minäkin olen haaveillut, mutta työn määrä on sen verran hirvittänyt, että hankkimatta on jäänyt.

  2. Ooh!! Onnea ja voin vuoden ”tilallisena” olon jälkeen taata, että tulet nauttimaan olostasi uusissa puitteissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s