Mistä jatketaan.

Juhannusviikon treenamaaton viikko venähti yks’kaks’ kahdeksi. Näin helposti meillä luistetaan jos rytmi ei pysy päällä. Tekosyinä voidaan käyttää töiden haittaavan harrastamista kuin päätapahtuman tavaroiden, palkintojen yms. yms. noutoa, varastointia, vientiä, suunnittelua, laskemista…Kun kuitenkin jäljellä on enää yksi työvuoro ennen paria lomaviikkoa niin on hyvä ylöskirjata mistä jatketaan heti kun vapaata löytyy.

Jälkeä olen loistava välttelemään. Otetaan kuitenkin näkölähtöjä alle ja pidempia matkamääriä. Peppi harhautuu herkästi metsäkoneen vanhoihin uriin. Jos koiran haluaa aamuruokailevan jäljeltä on syytä muistaa laittaa kaikki ruoka pöydiltä jemmaan, sillä neiti on kunnostautunut oma-aloitteisuudessaan viime aikoina ja aamuyön tunteina on nälkäinen pikku likka vedellyt parempiin suihin tiskipöydältä niin Taon kuin omat turpoamassa olleet nappulat ja jälkiruuaksi puolikkaan pullapitkon.

Esineruutua ehdittiin jaksottamaan kolmella peräkkäisellä päivällä, joista kaksi keskittyi vietinnostoon. Kolmantena päivänä vein mielikuvana patukan takarajalle ja vieraan esineen kolmeenkymppiin. Laiskana pudotin molemmat samalla vientikerralla. Peppi esittää hyvää virettä ja täpäkkää seuraamista ruutuun saapumisessa ja patoo lähetykseen hyvin. Ensimmäinen lähetys oli luotisuora , vauhdikas ja esine merkattiin, mutta ylös asti ei vieras lapsenkenkä noussut. Uusi lähetys ja esine nousi. Sen sijaan patukkansa koira oli tyystin unohtanut. Sen lähetykseen koira lähti huonolla ajatuksella, lopuksi autoin liikkumalla itse kohti takarajaa, koska minusta sellainen kymmenessä metrissä haahuilu ei edesauta minkään oppimista. Jälkeenpäin mietin, että olisi ehkä täytynyt mieluummin käyttää tarjolla ollutta apparia, joka olisi käynyt heiluttelemassa patukkaa sen sijaan että menin koiran mukaan. Toiselle kierrokselle Peppi teki mielikuvan jälleen vieraalle esineelle noin 40 metriin ja tämä oli hyvä. Yllättävän puhki koira oli ruututreenin jälkeen.

Tottiksessa on keskitytty esteisiin ja eteenmenoon. Huomioitavaa on että ongelmat tuntuu alkavan, kun korkeus nousee yli 90 sentin. En tiedä onko se henkinen kynnys vai missä vika. Apparilla ja liinalla on nyt estetty virheen mahdollisuus. Myös vieraita esteitä käytiin ottamassa, A:n ollessa ongelmaton oli esteessä sitten enemmän puuhaa. Samoilla esteillä seuraava treeni olikin parempi ja koiran jopa varastaessa tuloon, kuitenkin alusta asti täysin määrätietoisella ilmeellä reitin olevan esteen yli, päätin palkata ja päästää pahasta. Koiralle on tehty vain paluuta estetreeneissä, koska se on ollut sen ongelma. Tämä näyttikin sitten blondiutensa edellisellä treenikerralla siten että laittaessani liikettä kokoon, kiersi koira mennessä äkkiä esteen taakse ja suoritti tahkotun kaltaisen takaisin tulon :D. Keskityimmekin sitten sen treenin siihen menohyppyyn. Kaiken kaikkiaan koiralla on lähdössä hirveä kiire ja tuntuu, että osa ongelmasta johtuu myös siitä ettei se saa sovitettua askeleitaan ponnistukseen. Apparin ollessa liinassa tekee koira keskittyneempiä, hitaampia lähtöjä ja teknisesti kauniita hyppyjä. Hyppyjen lisäksi Pep on tehnyt muutamia seuraamisen lähtöjä pitkän odotuksen jälkeen ja eteenmenon aina treenin päätteeksi.

Paimentamaan päästiin iltaryhmään ennen juhannusta muutaman kerran. Näissä teemana oli häkistä ulostulo ja häkitys. Etenkin häkistä poisottoa on toistettu ja toistettu. Edistymistä mitattiin juhannuksena ranch-kisoissa, joiden rata mukaili FCI:n paimennuskokeen esikoeluokkaa. En osannut pysyä taaskaan tarpeeksi viilipyttynä ja kierrokset itse kullakin on silloin taatut. Häkissä pyörittelin koiraa muutaman kerran ympäri. Olen todennut tämän hyväksi koska lampaat sietävät sen jälkeen tuon kaltaisen koiran lähellä olon paremmin, kun huomaavat ettei se tee mitään (tai aistivat ettei se ole niin vahva mitä aluksi epäilivät?). Näin ulostulo meni vielä hyvin ilman karkaamisia ja pakka nipussa. Tosin Peppi onnistui sumputtamaan lampaat ympärilleni niin, että yrittäessäni päästä eteenpäin löysin itseni pellosta rähmältäni. Kuljetus kujalle kohtuullisen kierroksella ja liian lähellä lampaita työskentelevän koiran kanssa, koira maahan ja siitä pois päin ajona pieni paine ja lampaat kujaan. Siinä missä ajattelin että, kun jätän koiran tuohon odottamaan ja otan lampaat imuuni kujan päästä, jatkoivat lampaat määrätietoisesti matkaansa. Miettiessäni ettei koiran kaari kestä noin pitkää hakua ja jos nyt laitan perään on katastrofi taattu, suorittivat lampaat porteista kulkemisen itsenäisesti. Tässä vaiheessa ajattelin, että nyt ne on yhytettävä ja minun on parempi olla puolustamassa kakkuani paikalla ennen koiraa – 60 metrin pikajuoksuennätys lampaille. Siellä jonkin aikaa pyöriteltyä koiraa lauman ympäri, jonka mielestä kilpajuoksu oli sairaan hauskaa, saatiin pakka hallinnan rajamaille. Turhan innostuneessa tilassa Peppi unohti koskaan kuulleensa edes kuljetuksesta vaan rallatteli meidän ympäri kertaan jos toiseenkin. Päästyämme sillalle päätin, että otan imussa ne lampaat mitkä tulevat. Sillan jälkeen koira maahan hetkeksi keräilemään kadonneita korviaan. Seuraava rasti oli kuvitteellisen valtatien ylitys, jota ennen koira tuli laittaa pysäyttämään lauma ja vartioimaan. Tämä oli ok. Matka jatkui laiduntamaan, laiduntaessa ohjaajan piti ottaa kiinni yksi lammas koiran pitäessä pakkaa itsenäisesti kasassa. ”Vasen”-käskyllä Peppi kiertämään laumaa, ja koira oli aivan turhan lähellä taas kerran. Lampaiden rauhoitus, koiralta vartointi ja kohti loppusuoraa. Viimeiset kuljetukset kohti aitausta, häkitys ja rata oli päästy loppuun asti. Rata oli mielenkiintoinen! Mutta karkeasti toi taas perusvirheet esiin, niitä pitäisi vain työstää ja työstää.

Pisteitä osa-alueista saatiin kerättyä seuraavanlaisesti:
Häkistä otto 7/8 (hieman liikaa painetta)
Uudelleenhäkitys 6/8 (hieman liikaa painetta)
Vartioiminen ja hyppy 4/4
Ohitukset 2/5 (paljon painetta kohdassa 2 + 6)
Laidunnus 10/10
Lampaan kiinniotto 10/10
Käskyt 6/10 (paljon käskyjä)
Tottelevaisuus 6/10 (käskyt eivät mene aina läpi)
Aktiivisuus 10/10
yht 61/75

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s